Ρατσιστικό αμόκ ακροδεξιών και φασιστοειδών μετά από φωτιά σε καταυλισμό στη Χίο

«Πάρτι» έστησαν την Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2016, στην περιοχή της Σούδας, με αφορμή την πυρκαγιά στο καταυλισμό, γνωστοί χρυσαυγίτες και φασιστοειδή, ανακατεμένοι με δήθεν προβληματισμένους και τους συνήθεις «αγανακτισμένους» πολίτες. Oμόθυμη καταδίκη των επιθέσεων.

Ο γνωστός ακροδεξιός που πρωτοστάτησε στα επεισόδια κατά προσφύγων και αλληλέγγυων χθες, Δευτέρα 6/6, στον καταυλισμό της Σούδας στη Χίο.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στον καταυλισμό της Σούδας, κοντά στην πόλη της Χίου, όπου διαμένουν εδώ και 2,5 μήνες, περί τους 1.000 πρόσφυγες (ενώ σε δύο ακόμα καμπ, στο ΔΗΠΕΘΕ και στη ΒΙΑΛ, μένουν ακόμα 1.500 περίπου).

Αρχικά, νεαροί πρόσφυγες και μετανάστες έβαλαν φωτιά σε κάδους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, κατάσταση που πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις όταν επεκτάθηκε στα πλαστικά σπιτάκια και τις σκηνές που στεγάζουν ΜΚΟ και την Υπατη Αρμοστεία. Από τη φωτιά δεν γλίτωσε και μια μεγάλη σκηνή (rubhall) έξω από τον καταυλισμό, που υπέστη σοβαρές ζημιές, αναγκάζοντας δεκάδες πρόσφυγες να αναζητήσουν καταφύγιο για το βράδυ στήνοντας νέες σκηνές επί της διπλανής παραλίας της Σούδας.

Φασιστοειδή ανενόχλητα από την αστυνομία

Στον χώρο βρέθηκαν γνωστοί χρυσαυγίτες και φασιστοειδή, ανακατεμένοι με δήθεν προβληματισμένους και τους συνήθεις «αγανακτισμένους» πολίτες, που επιδόθηκαν σε χειροδικίες και προπηλακισμούς. Οι επιθέσεις τους κατά προσφύγων και μεταναστών, αλλά και πολιτών της Χίου, έγιναν μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς καν αυτές να αντιδράσουν.

Το πλέον σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε όταν άτομο (με το όνομα Ματθαίος Μερμηγκούσης), που προηγούμενα κατάβρεχε με μάνικα τους μετανάστες (!) -είχε δε πρωταγωνιστήσει στα γνωστά γεγονότα του λιμανιού το προηγούμενο διάστημα- επιτέθηκε αρχικά φραστικά και στη συνέχεια χειροδικώντας και κλωτσώντας τον νοσηλευτή Γιάννη Κουτσοδόντη, που βρισκόταν στο σημείο για να ενημερώνει τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου, για να διαπιστωθεί ο βαθμός ετοιμότητας που αυτό θα ετίθετο. Το επεισόδιο, για το οποίο ο Γιάννης Κουτσοδόντης δήλωσε ότι θα μηνύσει το δράστη, έγινε μπροστά στα μάτια των Αστυνομικών, οι οποίοι και δεν τον συνέλαβαν. Ο Μερμηγκούσης πάντως έδινε …προθεσμία στις αρχές μια εβδομάδα για να αδειάσουν τη Σούδα!

Ο Γ. Κουτσοδόντης, που βρισκόταν στον χώρο προκειμένου να ενημερώνει το νοσοκομείο Χίου για την ανάγκη λήψης εκτάκτων μέτρων, κατέθεσε το βράδυ της Δευτέρας μηνυτήρια αναφορά κατά του Ματθαίου Μερμηγκούση, κατηγορώντας τον για αναίτια και απρόκλητη επίθεση. Τονίζει ότι χειροδίκησε σε βάρος του, τον κτύπησε και αναγκάσθηκε να καταφύγει στα επείγοντα του Νοσοκομείου. Καταγγέλλει δε ότι παρόντες στην επίθεση ήταν αστυνομικοί, οι οποίοι ουδεμία κίνηση για την προστασία του και πολύ περισσότερο για την σύλληψη του δράστη έκαναν.

indymedia