Το παρακάτω άρθρο μεταφράστηκε από το baktirio στα πλαίσια της αντιπληροφόρησης και της ενημέρωσης σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα στα βαλκάνια. Σε αυτο το κείμενο αναφέρονται σημαντικές πληροφορίες και για τις συνθήκες επιβίωσης των προσφύγων αλλά και για την αντιμετώπιση των μετακινούμενων και εκδιωγμένων από τα καθεστώτα της σερβίας και της ουγγαρίας. Ωστόσο τα προτάγματα και οι διεκδικήσεις που εμπεριέχονται σε αυτό, ούτε μας εκφράζουν ούτε μας βρήσκουν σύμφωνες/ους.
ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ – ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ
Οι άνθρωποι στο Kormend αναγκάζονται να ταξιδέψουν 500 χιλιόμετρα προκειμένου να συναντηθούν με τον υπεύθυνο που χειρίζεται την υπόθεσή τους.
Τον Μάιο άνοιξε ένας νέος καταυλισμός στη Kormend και όπως το φανταστήκαμε οι άνθρωποι συνεχίζουν να εξαφανίζονται από κει. Όπως ήταν αναμενόμενο ο καταυλισμός είναι προβληματικός. Η πρόσβαση των ανθρώπων σε νομική βοήθεια ή στους υπαλλήλους που χειρίζονται τις υποθέσεις τους είναι περιορισμένη. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι που μένουν στη Kormend αναγκάζονται να ταξιδέψουν στο Debrecen, μια απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων και 9ωρο ταξίδι με τα ΜΜΜ προκειμένου να συναντηθούν με αυτούς που χειρίζονται την υπόθεσή τους και να παραστούν στο δικαστήριο που κρίνει το άσυλό τους. Ακόμα και σε εξωφρενικές υποθέσεις, οι υπηρεσίες μετανάστευσης δεν παρέχουν χώρους διανυκτέρευση στη Βουδαπέστη
Οι συνθήκες στη Kormend είναι κακές όπως ήταν και σε Bicske και Nagyfa τα προηγούμενα χρόνια. Οι σκηνές είναι ανεπαρκείς, χωρίς κατάλληλο δάπεδο ή στρώματα. Υπάρχει ένας γιατρός στη Kormend αλλά άλλοι δεν έχουν καμία πληροφόρηση για το πώς θα τον συναντήσουν – άλλοι έχουν. Μία από τις κυριότερες ανησυχίες μας είναι ότι στην Kormend όπως και αλλού, η ποιότητα του φαγητού όχι μόνο έχει χειροτερεύσει αλλά έχει επίσης μειωθεί κι η ποσότητα. Πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν πλέον βραδινό φαγητό. Αυτό είναι πολύ σοβαρό καθώς σύμφωνα με την καινούρια νομοθεσία δεν δικαιούνται εβδομαδιαίο χρηματικό επίδομα. Καφές, τσιγάρα, τροφή, εφόδια για μικρά μωρά κτλ, όλα πρέπει να τα προμηθεύονται οι ίδιοι. Εάν για παράδειγμα κάποιος χάσει τα χρήματά του σε μια ληστεία δε μπορεί να κάνει τίποτα. Η αυθαίρετη απόφαση για την κράτηση, ειδικά στην περίπτωση των Αφγανών δεν είναι ξεκάθαρη μόνο σε αυτό το άρθρο που περιέχει συνεντεύξεις ατόμων που εργάστηκαν στο ΟΙΝ (Office of Immigration and Nationality – Γραφείο Μετανάστευσης και Εθνικότητας) αλλά και από τις εμπειρίες των ίδιων των κρατούμενων.
Κατά την διάρκεια της εβδομάδας, εκπρόσωποι της Ουγγρικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να κλείσουν το μεγαλύτερα – αυτή τη στιγμή στη χώρα- ανοιχτό καταυλισμό προσφύγων, στο Bicske. Δεν έχει οριστεί τελική ημερομηνία για το προγραμματισμένο κλείσιμο.
Θάνατος στα σύνορα
Στις αρχές του Ιουνίου η αστυνομία στα σύνορα Ουγγαρίας – Σερβίας είδε δύο άνδρες να το διασχίζουν κολυμπώντας στο ποτάμι Tisza. Μόλις είδαν τους αστυνομικούς γύρισαν πίσω αλλά μόνο ο ένας έφτασε στην όχθη. Στις 3 Ιουνίου, βρέθηκε το πτώμα τους δεύτερου άνδρα. Οι αναφορές για την εθνικότητα του άνδρα είναι συγκεχυμένες, πιθανότατα Ιρακινός ή Σύριος 22ρχονος που αναζητούσε διεθνή προστασία στην Ουγγαρία.
Το πρωί η Ουγγρική αστυνομία περιμάζεψε από τα νερά μια 5μελή οικογένεια ιρακινών ενώ το 2-3 χρονών παιδάκι τους κινδύνευσε να πάθει υποθερμία. Η μητέρα και τα τρία παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ενώ ο πατέρας προσήχθη για ποινική διερεύνηση. Έχουμε ενοχληθεί ιδιαίτερα από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που δημοσίευσε η Ουγγρική αστυνομία τα οποία δείχνουν την επίσκεψη της αστυνομίας στην οικογένεια στο νοσοκομείο κατά την οποία έδωσαν δώρα, και θα θέλαμε να τους υπενθυμίσουμε ότι ο μόνος λόγος που αυτή η οικογένεια αναγκάστηκε να καταφύγει σε αυτή τη λύση απελπισίας είναι η εξαιρετική δυσκολία να εισέλθουν σε ουγγρικό έδαφος για να αναζητήσουν άσυλο. Επίσης η UNHCR (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες) έχει καταδικάσει τις πρακτικές μεταχείρισης των ανθρώπων στα σύνορα. Η UNHCR καθώς και άλλες οργανώσεις όπως η HHC (Hungarian Helsinki Committee – Ουγγρική Επιτροπή Ελσίνκι) έχουν καταγράψει μεγάλο αριθμό περιστατικών βίας και επαναπροωθήσεων από την Ουγγρική αστυνομία στα Ουγγρικά σύνορα.
Ανεβαίνει ο αριθμός των ανθρώπων που περιμένουν στις ζώνες transit
16616 άνθρωποι έχουν περάσει τον φράχτη κατά το 2016 (καταγραφή μέχρι τις 22 Μαΐου) και κατατέθηκαν 17000 αιτήματα ασύλου στη χώρα. Μια ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη στις ζώνες transit όπου η τακτική του να αφήνουν μόνο 20-30 άτομα την ημέρα να περάσουν συνεχίζεται. Η UNHCR, το HCIT (Humanitarian Center for Integration and Tolerance – Ανθρωπιστικό Κέντρο για την Ενσωμάτωση και την Ανοχή) και οι MSF (Médecins Sans Frontières – Γιατροί Χωρίς Σύνορα) είναι παρόντες στη Σερβική πλευρά. Δυστυχώς αναφέρθηκε ότι οι MSF δεν θα μπορέσουν να εργαστούν εκεί για μερικές ημέρες. Αυτό ήταν πολύ ανησυχητικό καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι που περιμένουν στη Σερβική πλευρά είναι σε πληθυσμιακά ευάλωτες ομάδες συμπεριλαμβανομένων αρρώστων και μικρών παιδιών. Η πρόσβαση από την Ουγγρική πλευρά περιορίζεται στα SOS Children village (Παιδικά χωριά SOS) την UNHCR και την HHC. Ωστόσο η ουγγρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει δώσει χρήματα στις ακόλουθες φιλανθρωπικές οργανώσεις για να αναλάβουν δράση στα σύνορα: Hungarian Maltese Charity, Catholic Caritas, the Hungarian Reformed Church Charity, Hungarian Ecumenical Charity & Hungarian Red Cross. Δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα ξεκινήσουν.
Στο τέλος του μήνα, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα ασφαλείας György Bakondi δήλωσε ότι πιθανότατα να δημιουργηθεί μια τρίτη ζώνη κοντά στο χωριό Ásotthalom με τον διαβόητο ρατσιστή Δήμαρχο ο οποίος δημιούργησε το βίντεο με κυνήγι προσφύγων, το 2015. Ο Bakondi επίσης δήλωσε νωρίτερα ότι πιθανότατα θα υπάρξει νέα νομοθεσία σύμφωνα με την οποία όποιος πιαστεί στα 8 χιλιόμετρα μέσα από το φράκτη θα μεταφέρεται πίσω στη ζώνη transit. Το σχετικό νομοσχέδιο δεν έχει κυκλοφορήσει δημόσια.
Διαμαρτυρίες στα κέντρα κράτησης
Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες σε διάφορα κέντρα κράτησης της χώρας. Στα εθνικά ΜΜΕ, οι διαμαρτυρίες αμέσως χαρακτηρίστηκαν ως πολύ επικίνδυνες και απαράδεκτες και «ειδικοί» σε θέματα ασφάλειας περιέγραψαν την κατάσταση αυτή με «πόλεμο, όπου μόνο μια πλευρά σέβεται το νόμο». Ταραχές ξέσπασαν στο Kiskunhalas για τις οποίες γράψαμε εκτενώς, και στο Bekescsaba στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ουγγαρίας. Επιπρόσθετα ο καβγάς μεταξύ δύο ανδρών στο κέντρο κράτησης Nyirbator τερματίστηκε με τη χρήση σπρέι πιπεριού. Βρισκόμαστε σε καθημερινή επαφή με ανθρώπους που βρίσκονται υπό κράτηση, με συγγενείς και φίλους κρατουμένων και ανησυχούμε πολύ σοβαρά για την κατάσταση αυτή η οποία οδηγεί στην απελπισία και την απόγνωση. Πολλοί από αυτούς που κρατούνται συνελήφθησαν πηγαίνοντας προς την Αυστρία. Περισσότεροι από 10000 άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί στον δρόμο από την Ουγγαρία προς τη δύση μέσα στο 2016.
Το τέλος κάθε υποστήριξης ενσωμάτωσης.
Ο Μάιος του 2016 ήταν ο τελευταίος μήνας που ίσχυσε η προηγούμενη νομοθεσία για το άσυλο. Από την Τετάρτη 1η Ιουνίου ισχύουν οι ουσιαστικές αλλαγές: βασικές αλλαγές στο στάτους της ανθρωπιστικής προστασίας, κατάργηση κάθε υποστήριξης ενσωμάτωσης για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες και όπως και στην Αυστρία θεσμοθετήθηκε η μετά από 3ετία, αυτόματη επανεξέταση του προσφυγικού στάτους αλλά και για κάθε καθεστώς προστασίας. Οι πρόσφυγες αναμένεται να επωφεληθούν από το ίδιο κοινωνικό σύστημα υποστήριξης όπως και οι Ούγγροι πολίτες: πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα καταλήξουν άστεγοι μαζί με τους δεκάδες χιλιάδες Ούγγρους αλλά και ότι θα καταγραφούν στο σύστημα το οποίο ουσιαστικά αποκλείει τους πρόσφυγες από το να κάνουν αίτηση για να αποκτήσουν την Ουγγρική υπηκοότητα στο μέλλον. Θα θέλαμε να σημειώσουμε επίσης ότι το Ουγγρικό σύνταγμα έχει ποινικοποιήσει την αστεγία και είναι σχεδόν αδύνατο για τις οικογένειες να μπούνε στο Ουγγρικό σύστημα καταλυμάτων για τους άστεγους.
Καλούμε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να σταματήσουν άμεσα όλες τις απελάσεις προς την Ουγγαρία που γίνονται σύμφωνα το Δουβλίνο. Επιπρόσθετα καλούμε όλα τα κράτη-μέλη να σταματήσουν τις απελάσεις των ανθρώπων που ήδη έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες στην Ουγγαρία αλλά επιθυμούν να παραμείνουν σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Mετάφραση baktirio
Πηγή και κείμενο στα αγγλικά: migszol.com