Διαίρει και βασίλευε. Συνταγή μαγική της κυριαρχίας αιώνες τώρα.
Το μαγικό φίλτρο του διαχωρισμού αποτελεί σημαντικό όπλο της κυριαρχίας εδώ και αιώνες. Στον καπιταλισμό βασικός διαχωρισμός είναι ο ταξικός. Πλούσιοι και φτωχοί. Όμως κατά την αναδίπλωσή του ο καπιταλισμός αμβλύνει τις αντιθέσεις με επιμέρους διασπάσεις. Άποροι, άστεγοι, άνεργοι, χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, μικροκαλλιεργητές, εργάτες, βιοτέχνες, έμποροι, υπάλληλοι πολυεθνικών, μικρομεσαίοι, μικρά αφεντικά, προίστάμενοι, διευθυντές, μεγαλοαστοί, μεγάλα αφεντικά, τραπεζίτες, εφοπλιστές. Πιο εύκολα διαχειρίζεσαι πολλά μικρά κομμάτια με διαφορετικά μεταξύ τους κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα, από ότι δύο ή τρία μεγάλα κομμάτια.
Ακόμη πιο εύκολα διαχειρίζεσαι μικρές διαχωρισμένες κοινωνικές ομάδες. Διαχωρισμός straight και queer. ΑΜΕΑ και μή ΑΜΕΑ. Χοντρού και αδύνατου. Γυναικών και αντρών (παλιό όπλο καταπίεσης και η πατριαρχία). Άπειρα τα παραδείγματα στις μηχανές της κυριαρχίας.
Στο μάθημα της Ιστορίας Τρίτης Λυκείου οι χιλιάδες μελλοντικοί άνεργοι και εργαζόμενοι διδάσκονται πως το ελληνικό κράτος (με σοφή διαχείριση) επέλεξε να ρίξει το βάρος της ελληνικής οικονομίας στον αγροτικό τομέα και όχι στη βιομηχανική ανάπτυξη, καθώς το βιομηχανικό προλεταριάτο είναι πιο επιρρεπές σε εξεγερτικές πρακτικές. Στις αρχές του περασμένου αιώνα όταν οι βιομηχανικοί εργάτες της Ευρώπης ξεσηκώνονταν ενάντια στην εκμετάλλευση των καταπιεστών, το ελληνικό κράτος παρατηρούσε τα γεγονότα και γνώριζε τι πρέπει να αποφύγει, ώστε να μπορεί να εφαρμόσει το συντηρητικό μοντέλο οικονομίας και λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού στην Ελλάδα. Οι όποιες εξεγερτικές κινήσεις έγιναν στον ελλαδικό χώρο «υποκινήθηκαν» από Ιταλούς εργάτες που ερχόντουσαν Ελλάδα να εργαστούν στους μεγαλοεργολάβους που αναλάμβαναν τα έργα των Μεγάλων Δυνάμεων. Κατασκευή σιδηροδρόμων, εγγειοβελτιωτικά έργα, συγκοινωνίες, δρόμοι, εταιρείες ηλεκτρικού, ύδρευσης κ.α. Η αναφορά στις εργατικές κινητοποιήσεις είναι λιγότερο από τρεις προτάσεις. Ο λόγος, όπως αναφέρει το βιβλίο, που τα σοσιαλιστικά κόμματα δεν αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα είναι το ότι ο λαός θεωρούσε ξένες τις ιδέες που είχε φέρει η Επανάσταση στη Ρωσία και το ότι ελάχιστοι Έλληνες ήταν βιομηχανικοί εργάτες. Όπως και να “χει, την ιστορία την γράφει πάντα ο νικητής. Στην προκειμένη το ελληνικό κράτος ήθελε και πέτυχε να καταστείλει δυναμικά όποια φωνή αντιστεκόταν και αντιδρούσε.
(κείμενο πηγής σχετικά με την αρχή της δεδηλωμένης από τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις):Η αιχμηρή πολιτική θέση του Τρικούπη ολοκληρώνεται με το εξής συμπέρασμα :ο σχηματισμός κυβερνήσεων πλειοψηφίας και η διαμόρφωση δικομματικού συστήματος είναι η μόνη θεραπεία της νόσου ,αυτή που απομακρύνει το έθνος από την επαναστατική, λανθασμένη και ριψοκίνδυνη , κατά την άποψή του , προοπτική.
Η αναφορά στο Κιλελέρ είναι μόνο ονομαστική: η αγροτική μεταρρύθμιση ολοκληρώθηκε με την μεγάλη αγροτική κινητοποίηση στο Κιλελέρ. Τέλος…
Βενιζέλος ο επαναστάτης. Η επανάσταση στο Θέρισο. Η διαφορά μεταξύ του πρίγκιπα Γεώργιου και του συντηρητικού και φιλόδοξου Βενιζέλου, ονομάστηκε επανάσταση…
Οι αντιβενιζελικοί. Στην ουσία δεν είχαν διαφορετικές πολιτικές απόψεις από το Βενιζέλο. Εξυπηρετούσαν όμως διαφορετικών χωρών συμφέροντα και φυσικά ενδιαφέρονταν για την ανάληψη της εξουσίας.
Οι πρόσφυγες. Αρχικά θεωρήσαν σωτήρα και απελευθερωτή το Βενιζέλο. Μετά τη συνθήκη της Λωζάνης όπου παγιώθηκε πως θα παραμείνουν Ελλάδα και δεν θα επιστρέψουν ποτέ Μικρά Ασία, οργάνωσαν κινητοποιήσεις στους δρόμους ενάντια στην Συνθήκη. Η αναφορά σε αυτό είναι μισή πρόταση στο βιβλίο της ιστορίας, όπως και το ότι πολλές γυναίκες από Μικρά Ασία ήταν από τις πρώτες εργάτριες σε εργοστάσια. Ο Βενιζέλος όμως μετά τις κινητοποιήσεις ακολούθησε την πεπατημένη και έστειλε τους περισσότερους μικρασιάτες να κατοικήσουν σε αγροτικές περιοχές κοντά στα σύνορα. Εύκολη συνταγή. Διέσπασε τις ομάδες που είχαν οργανώσει τις κινητοποιήσεις και τους έστειλε εκτός των αστικών κέντρων για να στελεχώσουν την αγροτική παραγωγή. Ακόμη φρόντισε να υπάρχει η «διαταξική κινητικότητα». (Ανάπτυξη του δημόσιου τομέα – μετά την αποτυχημένη εφαρμογή της «Μεγάλης Ιδέας» – ή αλλιώς εξάπλωση του ελληνικού κράτους σε Βαλκάνια και Τουρκία). Στο μεταξύ οι αντιβενιζελικοί με ρητορική μίσους καλλιεργούσαν τις αντιθέσεις μεταξύ μικρασιατών και ντόπιων, καθώς οι πρώτοι αποτελούσαν την εκλογική και εκλόγιμη βάση του Βενιζέλου.
Καμιά αναφορά στο βιβλίο της ιστορίας για τις διώξεις κομμουνιστών και αναρχικών από το Βενιζέλο.
Όμως γίνεται εκτενής αναφορά στην φιλανθρωπία των αστών και των δεκάδων «οργανισμών» που συνεισέφεραν με κρατικό χρήμα και μη πολιτική ανάμειξη στα γεγονότα στο «προσφυγικό ζήτημα». Καμιά αναφορά για τους πέντε χιλιάδες θανάτους από αρρώστιες τη μέρα των μικρασιατών νεοαφιχθέντων.
Ελλάδα 2016.
Επι χρόνια ακούγαμε από ΜΜΕ, γείτονες, φασίστες, νοικοκυραίους, συγγενείς, τον όρο «λαθρομετανάστης». «Οι λαθρομετανάστες που πουλάνε cd, ζώνες, αναπτήρες. Που κλέβουν, που βιάζουν, που μαχαιρώνουν.»
«Αυξήθηκε η εγκληματικότητα στην λλάδα μετά την άφιξη Αλβανών» (δεκαετία 90).
Άρχισαν τα φασιστικά πογκρόμ στους δρόμους πιο έντονα (2011). Δολοφονίες και δολοφονικές επιθέσεις εναντίων μεταναστών στους δρόμους.
Το «λαθρο» κράτησε μέχρι και το 2015 σχεδόν. Ύστερα έγινε «παράτυπος”. Ύστερα ήρθε ο διαχωρισμός: πρόσφυγας και μετανάστης. Πρόσφυγες αρχικά ήταν οι Σύριοι, οι Ιρακινοί και οι Αφγανοί. Οι υπόλοιποι μετανάστες.
Τώρα πρόσφυγες είναι οι Σύριοι μόνο. Οι υπόλοιποι μετανάστες. Και αυτό σε πρακτική εφαρμογή αποτυπώνεται με χαρτιά εξάμηνης παραμονής στους Σύριους και ενός μήνα σε όλους τους υπόλοιπους.
Διαίρει και βασίλευε.
Διαίρεσε την φιλανθρωπία. Θες να βοηθήσεις νοικοκυραίους Σύριους που ξεριζώθηκαν,οικογενειάρχες ανθρώπους, πολιτισμένους ή τους άγριους, τους παράτυπους του Αφγανιστάν και της Αλγερίας;
Διαίρεσε την αλληλεγγύη. Ακόμη και αλληλέγγυοι που πολεμάνε το ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον φασισμό, που διεκδικούν ανοιχτά σύνορα, χαρτιά για όλους, αναφέρονται σε πρόσφυγες και μετανάστες.
Το μαγικό φίλτρο του διαχωρισμού αποτελεί σημαντικό όπλο της κυριαρχίας εδώ και αιώνες.
Είναι δυνατόν να διαχωρίζεις αυτούς που στηρίζεις αλληλέγγυα; Οι αλληλέγγυοι δεν έχουν καμιά πρόθεση να τους διαχωρίσουν. Η αναφορά όμως βάσει της κυρίαρχης αφήγησης καλλιεργεί ασυνείδητα το διαχωρισμό.
Η γλώσσα της κυριαρχίας είναι τόσο δυνατή που εισχωρεί ύπουλα στα μυαλά ακόμη και αυτών που παλεύουν να της αντισταθούν.
Πρόσφυγας: το καλό
Μετανάστης: το κακό.
Πρόσφυγες: οι υπομονετικοί
Μετανάστες: αυτοί που προκαλούν ταραχές στα «κέντρα φιλοξενίας».
Δεν είναι κέντρα φιλοξενίας. Είναι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δεν προκαλούν ταραχές, εξεγείρονται εναντίον των καταπιεστών τους. Εξεγείρονται για την ελευθερία, για την ζωή τους. Όταν γλυτώνεις από τη βόμβα, από το δουλέμπορο, τον προαγωγό, τα καρτέλ ναρκωτικών, τον θάνατο, το βασανισμό, τα κύματα, καταλήγεις έγκλειστος για κάποιο ακαθόριστο έγκλημα που δεν έκανες ποτέ και δικάζεσαι καθημερινά για αυτό (σε μια σχεδόν καφκική αλληγορία) με χαμένο κάθε ίχνος αξιοπρέπειας, στο φαγητό, στο νερό, στην στέγαση, στις τουαλέτες, όταν η ζωή σου μπαίνει πίσω από το συρματόπλεγμα, η μόνη σου ελπίδα είναι να τσακίσεις το συρματόπλεγμα με κάθε κόστος. Ποιος θέλει να ζει φυλακισμένος σαν γουρούνι πριν τη σφαγή; Ποιος θέλει να του ορίζουν άλλοι πού θα πάει να σαπίσει ως το θάνατό του; Γιατί όταν λέμε απέλαση, από πίσω ακολουθεί το σάπισμα σε κελιά της Τουρκίας και η εργασιακή εκμετάλλευση προς όφελος της Ε.Ε και λοιπών συνεργαζόμενων κρατών. Δεν σε φιλοξενεί κανείς όταν καταδυναστεύει τη ζωή σου.
Ο μετανάστης λοιπόν αξίζει αυτό το μέλλον; Ο πρόσφυγας από την άλλη έχει γίνει αντικείμενο πολλών κερδοφόρων και κυρίως φιλάνθρωπων projects. Ταινίες μικρού μήκους, βίντεο με πλωτές ταφόπλακες με ονόματα Σύριων πνιγμένων στο Αιγαίο, βίντεο γνωριμίας προσφύγων Σύριων με Γερμανούς πολίτες. Αφιερώματα στον πόνο της Σύριας μάνας που έχασε το μωρό της στα κύμματα.
Οι μετανάστες; Δεν πνίγηκε κανείς τους μάλλον και δεν απασχολούν τον πολιτισμένο λαό της Ευρώπης καθώς φαίνεται.
Οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι στον κόσμο των αφεντικών είμαστε όλοι ξένοι. Είναι πραγματικότητα κι όχι σύνθημα ξερό σε αγανακτισμένα χείλη. Οι μετανάστες άσχετα από την ταξική τους καταγωγή, προλεταριοποιούνται βίαια αλλά σταθερά, χωρίς εναλλακτικές διεξόδους.
Στην Αθήνα τη δεκαετία 20-30, οι μικρασιάτες αστοί εγκαταστάθηκν γρήγορα και εύκολα λόγω της οικονομικής τους άνεσης. μάλιστα οι συγκεκριμένοι δεν αντιμετώπισαν το ρατσισμό των ντόπιων. Ποιος άλλωστε έχει ποτέ δείξει ρατσισμό στο χρήμα; Οι υπόλοιποι όμως ζήσαν χρόνια σε παραγκουπόλεις, στο περιθώριο, έξω από τις αστικές συνοικίες. Στο περιθώριο. τα χέρια τους και οι πλάτες τους θυσιάστηκαν με πολλές ώρες εργασίας, χωρίς ασφάλεια, χωρίς αρκετό μισθό για να επιβιώσουν, στον βωμό του κέρδους της οικονομίας του ελληνικού κράτους, των βιομήχανων, των αφεντικών.
Οι μετανάστες είναι ιδανικό υλικό για να λαδωθεί η μηχανή του χρήματος αυτή τη στιγμή. Φτηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα. Στο περιθώριο, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όχι σε παράγκες όπως τότε. Είναι πηγή μεγάλων ευρωπαίκών πακέτων. Εκατομμύρια έστειλε η Ε.Ε σε Ελλάδα Τουρκία για να βουλώσουν τα στόματα των δύο κυβερνήσεων που δήλωναν πως αδυνατούν να διαχειριστούν το προσφυγικό. Εκατομμύρια για σίτιση και στέγαση. Εκατομμύρια και για τις φιλάνθρωπες ΜΚΟ. Τώρα πως από τα εκατομμύρια καταλήγει ο μετανάστης να τρώει για μεσημεριανό δυο βραστές πατάτες ή μισό πιατο μακαρόνια, είναι ένα ερώτημα για το οποίο κανείς θα κατηγορηθεί κακεντρεχής από το κράτος…
Οι μετανάστες στο εξής αποτελούν την χαμηλότερη ταξική «κάστα». Χαμηλότερη από τους άνεργους.
Χτες ο επικεφαλής του στρατού που έχει αναλάβει τη φύλαξη της πύλης του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μόζας στο Βόλο, επέτρεψε σε ομάδα εφήβων μεταναστών να επισκεφτούν σχολείο για λίγες ώρες…
Οι φασίστες οργιάζοντας μετά τις εικόνες από τα ανθρώπινα κολαστήρια σε Σάμο και Μόρια περιμένουν πότε θα αμοληθούν σαν τις αγέλες των αδέσποτων σκύλων να ξεσκίσουν μετανάστες. Περιμένουν και όταν το κάνουν θα έχουν την ανοχή των ευηπόληπτων πολιτισμένων πολιτών.
Πρόσφυγας και μετανάστης.
Ο διαχωρισμός αυτός έχει πιάσει για τα καλά ανάμεσα στους μετανάστες. Οι Αφγανοί πχ βλέπουν ως εχθρό τον Σύριο. Ο δεύτερος έχει ως τώρα παραπάνω προνόμια από τον πρώτο. Γιατί; κανείς δεν μπορεί να του απαντήσει το γιατί. Και οι δυο φύγαν από το θάνατο. Γιατί; Και πώς να “μαστε μαζί και ενωμένοι, όταν εγώ αύριο πάω για φυλάκιση Τουρκία ενώ εσύ όχι;
Πρόσφυγας λοιπόν ή μετανάστης; Υποταγή ή άρνηση στην αφήγηση της κυριαρχίας;
Οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι
στον κόσμο των αφεντικών είμαστε όλοι ξένοι.
Ηλέκτρα Προσήλια
vforvolos.gr